Leonbergerland

Taal Home Nesten Nieuws Galerij Evenementen Onze Honden Memorium Over ons Contact

Introductie

Er is zoveel over ons geliefde ras 'De leonberger' geschreven en verteld dat we nog moeilijk er veel kunnen aan toevoegen.

Onze leo's worden terecht als lieve geduldige kindervrienden die weliswaar zeker ook op hun huis en gezin waken

Leonberger

Het liefst is onze leonberger dicht bij zijn meesters : hij hoort bij het gezin. Hij is zeker niet geschikt om hele dagen alleen in de tuin (hoe groot die ook moge zijn) te zitten; hij heeft meer nood aan gezelschap dan aan ruimte.

 

In een roedel zal meestal een leider zijn ongeacht teef of reu, dat maken de honden onderling zelf uit. Niet de grootste of de sterkste hond is automatisch de leider... maar degene die zich kan laten gelden tegenover alle anderen honden binnen de roedel.

 

Als je overweegt een leonberger aan te schaffen ga dan een bezoek brengen bij verschillende fokkers ; verzamel zoveel mogelijk goede raad en vooral lees een betrouwbaar boek over het ras.

 

De grote vraag van de meeste mensen is namelijk : Reu of teef ?

 

Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar een teef voor gezinnen met kinderen. Doorgaans zie ik graag een reu terechtkomen bij mensen met ervaring in honden. Alle pups zijn schattig en allerliefst maar om een keuze uit het nest te maken is het raadsel soms groot. De fokker kent zijn pups het best met hun gebreken en kwaliteiten. Zijn raadgevingen en aanwijzingen voor de juiste keuze is dikwijls van het allergrootst belang zowel voor de mensen als de honden.

 

Wees ook attent en laat nooit toe aan een pup wat je zult verbieden aan een grote volwassen hond want leo-pups groeien zienderogen en niet iedereen kan een grote hond de baas.

 

Vanaf de jaren 1988 zijn we actief met de leonbergers.

De eerste jaren uitsluitend teven van moeder op dochters. We bleven in onze bloedlijn. Pas in 2001 kwam Aragon Van Het Hof van Eden in onze roedel. Zijn grootmoeder was Ubelle Von Titus Hof.

Alhoewel ik tevoren nooit een reu wou werd Aragon onze Koning de ziel van Leonbergerland. Het was een flinke dekreu en kreeg vele nakomelingen. Hij werd Belgisch en Luxemburgs kampioen . Voor ons  was hij vooral Kampioen van ons hart. Hij werd bijna 12 jaar.

 

Net zoals kinderen hebben ze allen een eigen karakter en een goede meester is attent om hun gebreken en kwaliteiten bij te sturen tot een aangename hond in ieder omstandigheid.

 

Wij wensen iedereen die een Leonberger in huis haalt veel geluk en plezier met dit schitterend ras.